Marktontwikkelingen

Ontwikkelingen in de Nederlandse retail


Waar enkele supermarktketens een steeds groter aandeel van de supermarkten in Nederland in beslag nemen, poppen er daarentegen steeds meer speciaalzaken op.  Je onderscheiden van de rest is belangrijker dan ooit. Het gaat goed in het retaillandschap maar er zijn nog steeds uitdagingen genoeg.


Consumentenvertrouwen in Nederland
Het consumentenvertrouwen neemt steeds meer toe. Begin 2018 ligt het fors hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Een daling in de werkloosheid en een hogere koopkracht en koopbereidheid van de consument zorgt in 2018 voor meer consumptie en dus meer omzet. Voor retailers is het belangrijk om in te spelen op het veranderde, maar positieve consumentengedrag. Dit vereist investeringen in propositie, in het businessmodel en in omnichannel. Beperkte resultaatmarges zorgen voor beperkte investeringsmogelijkheden. Echter door de toenemende omzetverwachtingen komt er meer ruimte.


Uitdagingen in de markt

De detailhandel moet zich aanpassen aan een situatie waar de consument fundamenteel andere eisen stelt aan winkels en winkelen. De huidige en toekomstige technologische mogelijkheden, de komst van internationale concurrentie en een verdere branchevervaging zorgen voor uitdagingen. Veel retailers kunnen hier niet op tijd op reageren. De financiële slagkracht is beperkt en uitgehold door de crisis. Hierdoor is er ondanks het dalend aantal faillissementen alsnog veel leegstand. Hoewel deze ook afneemt. Een mooie ontwikkeling die zich in de winkelstraten voordoet is dat horeca zich vestigt in leegstaande winkelpanden. De online verkopen groeien nog steeds, maar verwacht wordt dat het groeitempo wel wat gaat vertragen. De groei die er is heeft vooral te maken met dat steeds meer mensen opgroeien met de mogelijkheden van internet. 


Ondersteuning
GA Europe kan u als specialist in retail ondersteunen met diverse retailprocessen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

Bron: CBS, Abn Amro, ING, Rabobank